А ви знаєте, як вишивати бісером гарно і швидко?

А ви знаєте, як вишивати бісером гарно і швидко?

Що потрібно, щоб навчитися вишивати бісерними й стеклярусовими намистинками? Чи легко стати майстром у цій нелегкій справі, створювати шедеври на атласі, < канві, іншому полотні? В цій статті подано поради які допоможуть вам, не тільки швидко опанувати основи вишивання бісером а й вдосконалити свої попередні навики.

Історія вишивки бісером, витоки

Традиційне мистецтво створення малюнків із маленьких скляних кульок на тканині походить з арабських країн. Саме там вперше почали використовувати намисто «буєра» - краплинки скла. Мусульмани поширили традицію оздоблювати сорочки, туніки, каптани цими дрібними прикрасами

Виникнення намистинок описано у давні легенді про фінікійських моряків. Мореплавці поверталися в бік рідної Фінікії, везучи повні трюми скаменілої соди. Від втоми вирішили зупинитися на ніч у пустелі, розпалили багаття, обклали вогнище содовими брилами. Зранку ж знайшли тверді шматки скла, тож згодом люди навчилися виготовляти намисто.

Як правильно вишивати бісером, детальна інструкція

Навіщо взагалі навчатися рукоділлю? В першу чергу, це чудовий спосіб заспокоїти нерви, навчитися терпеливості та насолоджуватися вишитою власноруч сорочкою або картиною. Також це прибуткова справа: ікони, аксесуари та інші розшиті речі мають значний попит. Зараз модно створювати витончені орнаменти на одязі, прикрашаючи сукні скляними візерунками.

Готуємося до роботи

Перед першим стібком слід впевнитися, що у вас під рукою все необхідне: основа, бісерні кульки потрібних кольорів, відповідні нитки та інструменти. До вибору слід віднестися відповідально, оскільки підібрані матеріали значно полегшують та прискорюють процес. Можна купити готові набори для вишивання бісером, укомплектовані відповідними інструментами.

  • Бусинки

У продажі є намисто різних форм, відтінків, та з різних матеріалів. Можна обрати намистинки різні за формою: круглі, овальні, циліндричні та грановані, які значно відрізняються одна від одної. Прозорі й непрозорі, керамічні, скляні, пластмасові, матові чи перламутрові, з блиском зсередини та ззовні намистинки підбираються відповідно до відтінків та типу майбутнього витвору.

Найдешевшим є китайський товар, але в пакетиках трапляється багато бракованих та різних за розміром елементів. Якщо для Вас важлива якість та гарний вигляд готової роботи, відмовтеся від дешевих намистин та зверніть увагу на дорожчий чеський аналог.

  • Полотно

Надавайте перевагу тканинам, які не мнуться, не вимазуються, не линяють. Для початківців краще обирати готові схеми вишивки бісером. Вишивати можна на канві, атласному шовку, оксамиті, велюрі, тощо.

  • Нитки

Неважливо, що хочеться вишити: сорочку, картину, квітку на одязі, геометричні фігури на гаманці. Важливо знайти тонкі, але міцні нитки відповідного до полотна або кульок кольору. Мотки муліне, шовку, бавовни, капрону, синтетики – вони краще лягають на канву, не розтягуються.

  • Інстурменти

Не варто використовувати звичайну голку для шиття. Надто великий за діаметром стержень і широке вушко можуть не пролізти крізь дірку намистини, навіть пошкодити її. Ідеально підійдуть спеціальні голки 12 розміру.

Найзручніша техніка вишивання бісером для початківців

Як правильно почати роботу? Майстрині рекомендують починати у верхньому кутку клаптика і йти донизу суцільними рядами, з боку в бік. Якщо ви вирішили використати не лічильну, а художню техніку оздоблення без схеми, варто обвести контури широкими стібками, для заповнення підійде кругова вишивка бісером.

Як закріпити нитку при вишиванні?

Щоб дрібні предмети добре трималося основи, необхідно зав’язати міцний вузлик і проколоти матерію вістрям з виворітного боку, кількома петельками зміцнити першу петлю. Після цього виводимо ниточку на лицьову сторону та починаємо основну роботу. Закріпіть бісеринку горизонтально класичним способом, або ж вертикально кулькою меншого розміру, для об’ємних візерунків.

Найбільш поширені шви

  1. Прямий, «вперед» - найпростіший, найвідоміший спосіб. Щоб правильно вишити орнамент таким чином, починайте посередині лівого краю квадратика. Підтягніть бусинку щільно до основи, виведіть голку на спід через центр правої межі клітинки. Зробіть коротенький стібок на звороті, рухайтеся далі.
  2. Монастирський напівхрест схожий до звичайного вишивання хрестиком. Це досить проста вишивка бісером, українські мотиви найчастіше виконуються такою технікою. Процес вишивання починаємо від лівого верхнього, до правого нижнього кутка, намисто кріпиться по діагоналі квадрата. Спід виводиться вертикальними петлями, знизу доверху.
  3. Рядковий метод дозволяє коригувати відстань між намистом, жорсткість вишивки. Зі споду ниточка горизонтально виводиться на лицьовий бік з початкової точки. На першому кроці нанизуються дві бісерини, наступний прокол робиться через дві клітинки. Після цього голка проходить між кульками ззовні. Шов знову проходить через другу бусину, виводиться на спід, так пришивається весь ряд. Для більшої щільності вкінці протягніть нитку крізь весь рядок кульок.

Є багато інших, складніших технік вишивки з бісеру. Як виконується навіть надскладна вишивка бісером? Уроки досвідчених майстринь допоможуть вам зрозуміти всі тонкощі цієї справи.

Одночасна вишивка бісером, відео уроки на канві й тканині

Коментарі (1)

Роман Кокоруз
Супер стаття Відповісти

Додати коментар

Добавляти коментарі можна буде після авторизації