10 цікавих фактів про українську вишиванку

10 цікавих фактів про українську вишиванку

Вишиванка ще здавна стала невід'ємною частиною української культури, здобувши згодом популярність не лише в Україні, а й у багатьох інших країнах світу.

Цей одяг вважався містичним та сакральним для наших пращурів, був оберегом від біди, символом щасливої долі та приналежності до українського роду.

Цікаві факти про вишиванку

Хочемо поділитися з Вами надзвичайно цікавими фактами про вишиванки, які мало хто знає:

  • Вишиванка “білим по білому”

Можна сміливо сказати, що це одна з найбільш незвичайних та стильних вишиванок, адже вишивка робиться білими нитками на білій сорочці. Візерунок створює надзвичайну гру світла, а сама робота вважається надзвичайно кропіткою та тонкою.

Така вишиванка родом з Полтавщини, де рукодільниці готували нитки аж 3 роки до того, як почати робити орнамент. Головною ціллю було зробити їх максимально білосніжними, а оскільки хімічних відбілювачів у наших пращурів не було, жінки залишали нитки на березі річки у найспекотніші дні. Таким чином нитки вигоряли до білосніжного відтінку природнім шляхом.

  • Борщівські вишиванки

Найоригінальнішою вишиванкою вважається борщівська. Орнамент виконується виключно чорними нитками, які рясно оздоблюють сорочку.

Про виникнення цього виду вишиванки є чимало легенд. Однією з таких є легенда про нерозділене кохання, де дівчина, чиє серце було розбите, вишивала весільні сорочки чорними нитками.

Ще одна легенда говорить про те, що борщівські вишиванки виникли, коли турки та татари знищили всіх чоловіків у Борщівці, а жінки почали робити такі вишиванки, як символ скорботи та смутку.

  • Символ вірності та кохання

За традиціями українського народу, кожна наречена мала вишити сорочку своєму майбутньому чоловікові. Під час створення орнаменту, дівчина нашіптувала спеціальне заклинання. Вважалося, що якщо вишиванка втратить свою білизну під час прання - то чоловік невірний своїй коханій.

Цікавим є й те, що чумаки довіряли прання своєї вишиванки лише одній коханій дівчині, для інших - вона була недоторканна.

  • Вишиванки для новонароджених

Один з цікавих фактів про вишиванку для дітей полягає в тому, що цей одяг оздоблювався орнаментом та дарувався новонародженим з метою захистити дитину від хвороб та злого духу. Така традиція з’явилася не просто так, а через віру в те, що вишиванка є оберегом від біди.

  • Колір ниток

До появи штучних барвників, ниткам надавали потрібний колір за допомогою природних фарб. Це могли бути відвари кори, квітів, плодів. Так, майже всі відтінки жовтого отримували з пшеничної соломи, а золоті нитки отримували шляхом запікання ниток у печі в житньому тісті.

  • Техніка “хрестик”

Дана техніка прийшла до українського народу лише у XIX сторіччі з Європи. До цього вишивальниці використовували низинку, козлик, верхоплут та інші техніки.

  • Професійне свято вишивальниць

Відзначають це свято 17 грудня, тож якщо у Вашій родині є вишивальниці - то не забудьте привітати їх з професійним святом.

  • Унікальність та єдність

У кожному регіоні Україні свій унікальний стиль вишиванок. Сорочки різняться за фасоном, техніками та орнаментами. Однак у цьому різноманітті можна побачити і єдність українського народу. Колір сорочки та символізм орнаменту є однаковим у будь-якому куточку України. Наприклад, калина символізує незламність українського духу, а грона винограду - сімейне щастя та благополуччя.

  • Вишиванка - не повсякденний одяг

Багато людей вважає, що наші пращури носили вишиті сорочки мало не щодня, однак це твердження є хибним. Оскільки процес прання був важким, а вишиванки створювалися з великими зусиллями, а сам по собі процес створення орнаменту вважався кропітким - такий одяг був дуже цінним і не одягався українцями кожного дня. Сорочки на кожен день називали “буденками”, вони нічим не прикрашалися та використовувалися для буденних справ українців.

  • Перший модник у вишиванці

Титул першого модника у вишитій сорочці можна сміливо віддати Івану Франко. Він стильно поєднував вишиванку з піджаком, саме цей його образ відображено на купюрі у 20 гривень.

Популярність української вишиванки у світі

Неймовірні українські вишиванки знайшли своє місце у більше, ніж 60 країнах світу, де святкують День Вишиванки разом з українською діаспорою.

У 2012 році українська дизайнерка Олена Буреніна створила вишиванку для Мадонни, приурочивши її до виходу нового альбому співачки MDNA.

Про вишиванку писав і знаменитий на весь світ журнал VOGUE у 2015 році. Стаття була присвячена українським орнаментам, а вишитий одяг був названий трендом 2016 року.

Цей естетичний та стильний атрибут нашої культури нерідко надихає й західних дизайнерів до створення нових колекцій. Так, у колекції від Valentino, що має назву “Resort 2017” чітко прослідковуються українські мотиви орнаментів та вишивки.

Як бачимо, вишиванка та цікаві факти про неї знайшли відгук в серцях багатьох людей по всьому світу, чим український народ однозначно може пишатися!


Коментарів немає

Додати коментар

Добавляти коментарі можна буде після авторизації