Рослинні орнаменти в українській вишивці

Рослинні орнаменти в українській вишивці

Рослинний орнамент це стилістичне перетворення образів різних рослин за допомогою кривих та прямих ліній, з використанням ритмічного повторення геометричних елементів, що демонструє різноманіття української природи на тканині.

Оздоблення одягу рослинним орнаментом бере свій початок ще з давніх часів. Для наших предків вишивка носила сакральний характер, була оберігом та певним символом в залежності від того, що саме було вишито.

Побачити рослинний орнамент можна було в культурі скіфів та інших народів більше тисячі років тому. Однак вважається, що історія українського орнаменту квітів бере свій початок в Трипільській культурі. Відомий вчений-археолог Вікентій Хвойка знайшов сліди трипільської культури в селищі Трипілля, що на Київщині. Серед різних предметів того часу було знайдено й гарно оздоблений вишивкою одяг.

Значення рослинних орнаментів у вишивці

Насамперед важливо зазначити, що кожен окремий регіон України має свої традиції використання кольорів та орнаментів на вишиванках. Використовуються різні візерунки, техніки та колірні гами, проте значення символів та кольору саме тканини сорочки залишається єдиним для всіх регіонів.

Колір вишиванки

Колір сорочки, на якій буде вишиватися рослинний орнамент має важливе значення:

  • Білий - цей колір найчастіше використовується для пошиття сорочок, адже він є символом молодості, чистоти та здоров’я. Навіть в сучасній Україні білий колір вишиванок зустрічається найчастіше.
  • Чорний - варто зазначити, що тканина чорного кольору використовувалась здебільшого для пошиття чоловічих вишиванок. Такий колір був притаманний песимістам, літнім чоловіками, в найгіршому випадку в цю сорочку одягали покійника.
  • Синій - колір призначений для літніх жінок, інколи молоді дівчата також шили собі вишиванки в цій кольоровій гамі, обираючи більш свіжі кольори - блакитний або небесний колір. Синій колір використовувався й для чоловічих моделей одягу, зазвичай з червоним українським орнаментом квітів та геометрії, що символізували енергію та активність дій.
  • Червоний - символ молодості, енергійності, закоханості та пристрасті.

Так само, як колір вишиванки, рослинний орнамент у вишивці має однакове значення в усіх областях України!

Гілка дуба та його листя

Дуб був священним деревом Бога Перуна, який символізував чоловічу енергію, життєву силу та активний розвиток. На практиці зображення таких рослинних орнаментів здебільшого використовувалися на вишиванках для парубків та молодих дівчат.

Гроно калини

Калина є символом українського народу, тому зовсім не дивно, що вона знайшла своє відображення й в рослинному орнаменті.

Назва “калина” пішла від стародавнього слов’янського слова “коло”, так наші предки називали Сонце. В давні часи калина була символом вогненної трійці - Сонця, Місяця та зірок.

Орнамент з калиною виконується з акцентом на червоні ягоди та нерідко поєднується з гілками або листям дуба. Червоний колір калини символізує кров та безсмертя українського народу. Цей орнамент надає людині здоров’я, силу та красу.

Квіти маку

Мак є надійним оберігом людини, її сім’ї та домашнього господарства від бід та злого духу. Цей український квітковий орнамент також свідчить про пам’ять загиблих воїнів, які боролися за свободу українського народу. Побачити таку вишиванку можна в тому числі й на молодих українських дівчатах, що свідчить про те, що в сім’ї є загиблий герой, пам’ять про якого житиме вічно.

Грона винограду

Рослинний орнамент виноградної грони з листям є символом сімейного щастя та благополуччя, а також може бути пов’язаний з появою нового члена родини. Такий візерунок уособлює чоловіка, як гарного сім’янина, а жінку - як берегиню сімейного древа.

Виноград можна побачити як на вишиванках (здебільшого на Київщині та Полтавщині), так і на розшитих рушниках (Чернігівщина).

Квіти мальви

Мальва, як український квітковий орнамент, існує не так давно. Тому сказати, що їй притаманний якийсь певний символізм поки не здається можливим. Здебільшого цей орнамент використовується виключно з декоративною метою.

Квітки лілії з листям та бутонами

Ще один український квітковий орнамент, який не просто вражає своєю красою, а й має широкий символізм. Лілія показує чистоту, непорочність та дівочу чарівність. Часто цю квітку зображують з листям та бутонами, що символізує етапи людського буття та неперервність життя.

Лілії з хрестом можна побачити й на весільних рушниках, що демонструє благословення на щасливий та довговічний шлюб. Крапелька роси може свідчити про вагітність жінки.

Барвінок

Цей рослинний орнамент використовувався на сорочках для молодих людей. Барвінок є символом юності, розвитку та досягнення високих цілей. Зустріти його можна й на весільних рушниках. Цікавим є той факт, що барвінок це рослина, що в'ється, а в українській культурі слово “витися” по відношенню до парубків означало готовність до шлюбу.

Дерево життя

Є символом Всесвіту, зв’язку всіх поколінь, переплетіння минулого, сьогодення та майбутнього. Таки рослинні орнаменти були символом світобудови.

Рослинні орнаменти в українських прикрасах та оздобі

Широке застосування рослинні орнаменти знайшли не лише у вишивці, а й в прикрасах та декоративних елементах. Символізм певної рослини зберігається, в незалежності від того, де саме вона була зображена.

Споконвіків українські дівчата вплітали квіти у волосся, носили вінки. Згодом ця традиція не покинула український народ, а навпаки поширилася. Сьогодні можна знайти безліч прикрас для волосся з елементами етнічності культури України.

Нижче наведено деякі приклади рослин, що використовувалися в прикрасах:

  • Мак - підкреслювали красу та молодість дівчини, оберігаючи її сім’ю від нещасть.
  • Троянда - символ урочистої, особливої вроди дівчини, її верховенства.
  • Волошки - говорять про скромність та ніжність власниці.
  • Ромашка - символізує чисте кохання, шлюбну відданість.
  • Цвіт яблуні або вишні - материнська любов та відданість.
  • Верба - символ очищення та води.

Квітковий орнамент використовувався й для оздоблення посуду та інших елементів декору. Нині на полицях магазинів до сих пір можна зустріти побутові предмети з використанням орнаменту.

Важливість рослинних орнаментів у вишивці

Рослинний орнамент у вишивці став невід’ємною частиною української культури, маючи сакральну та релігійну цінність для нас та наших предків.

Вірити в традиції свого народу є важливою складовою збереження культурних цінностей та обрядів. Використання рослинного орнаменту у вишивці означає вірити в міць українського духу, незламність українського народу, щасливе майбутнє нашої держави та приналежність до українського роду.

Коментарів немає

Додати коментар

Добавляти коментарі можна буде після авторизації