Символіка та Значення Дерева Життя в Українській Культурі

Символіка та Значення Дерева Життя в Українській Культурі

Український народ вірить в символізм та метафори, вони стали невід’ємною складовою нашого народу ще з давніх часів.

Дерево життя стало одним із символів, який широко використовується на писанках, вишиванках, рушниках тощо. Значення дерева життя полягає в тому, що воно відображає світогляд наших пращурів, це райське місце, міст між світами, у якому все та всі на своєму правильному місці. Вірили, що дерево життя протистоїть хаосу, а також є уособленням виникнення всього живого.

Історичні корені символіки дерева життя

Дерево це універсальний та всепронизуючих символ світогляду багатьох народів. Він знайшов своїх прихильників в багатьох країнах ще багато років тому. Символ дерева життя був невід’ємною складовою культури Європи, Близького Сходу, Індії, Африки, Північної Америки та Австралії.

Близько 5 тисяч років тому єгиптяни розмістили орнамент дерева життя на стінах Луксора.

Так, поступово, крізь століття ця символіка знайшла відгук й в українського народу не лише в побутових та традиційних ритуалах, а й в релігійних уявленнях, містиці та космогонічних уявленнях про Всесвіт.

Наші пращури вірили, що дерево життя символізує не лише ієрархію світобудови, а є й демонстрацією внутрішнього світу людини, як поля бою між добром та злом.

Дерево життя у народних обрядах

Українську символіку дерева життя можна знайти в багатьох обрядах та витворах мистецтва. Цікавим є той факт, що майже всі культурні та традиційні витвори мистецтва українського народу - напряму пов’язані з традиційно-побутовими та релігійними обрядами. Так, наприклад, вишиванка - це одяг, якому наш народ надавав та надає по сьогоднішній час неабияке значення. Ми вбачаємо у ньому оберіг, символ мужності або символ щасливої долі та приналежності до українського роду.

Тож не дивно, що дерево життя, як символ творення світу, знайшов своє відображення у народних обрядах та став невід’ємною складовою фольклору, рушників, вишиванок, декорацій в хатинах та писанок.

В українських колядках дерево життя стоїть на воді, першостихії, а на ньому розміщуються голубки, які обмірковують як творити світ. Трохи згодом дерево, стає домівкою Бога, пізніше - це вже символ родинного типу (купальське або весільне дерево, на Трійцю). Це наводить на думки, що мова вже йде не про світобудову, а більше про історію роду та його обряди.

Писанки з орнаментом дерева життя відображає життя, землю та небесний світ, по якому блукають зорі та різні планети.

Рушник є символом уявлення про наш Всесвіт, про світобудову, зв’язок віків та родин українського народу. Нерідко це було саме те, що символізує дерево життя на українських вишивках.

Зазвичай дерево життя завжди квітне, всі квіти різні за розмірами та формою, пишністю та кольоровою гамою. Деякі квіти є невеликими, тими, що тільки розквітли, а є й вже ті, що відцвітають. Український народ вбачав у цьому символ нашого життя, бо ті квіти, так само, як і життя кожної людини різне та знаходиться на тому чи іншому етапі буття.

Нерідко зображалися й бруньки, які знаходилися на верхів’ї дерева, вони символізували майбутні покоління, а також наповнення їх енергією для народження та переходу в інше усвідомлення. Цю етнічну енергію зображали у вигляді ореолів біля бруньок.

Плоди це символ на дереві життя, який відображає минуле, людські діяння та звершення, які вплинули на розвиток та сучасне життя. На самій верхівці можна побачити поодиноку квітку, тут вона символізує “Вогонь Життя” та охороняється двома янголами або птахами.

Зображення птахів на дереві життя могло мати різне значення, в залежності від місця розміщення цього символу: внизу (біля стовбура) - птахи творять світ та оберігають його від недоброго духу, вгорі - є провідниками світу, вони розповсюджують його до народу та життя. Символ птаха є уособленням Божества Сонця, Захисника та Творця.

Символіка дерева життя у вишивці

Вишивка дерева життя займала особливе та найголовніше місце серед інших символів. Повністю весь світ лягає на полотно, корені дерева сягають у найдавніше минуле та витоки всього існуючого та неіснуючого, даючи сили міцному стовбуру, який символізує Всесвіт. Верхня крона з квітами та бруньками, що тягнеться догори, уособлює майбутнє.

Дерево об'єднує в собі минуле, теперішнє та майбутнє світу, знаходячись поза простором та часом. Воно є самим Всесвітом. Дерево ділиться на три світи, але разом з тим показує двоїстість нашого світу, боротьбу між матеріальною та духовною складовою.

Переплетення гілок вишивці дерева життя показує головну суть життя та різні шляхи Всесвіту. Стовбур, який є простою структурою, символізує минуле, яке вже є зрозумілим та визначеним для українського народу. Вазон, з якого проростає цей символ демонструє Дерево Роду, де маленька гілочка врешті решт створює дерево життя.

Дерево життя як важливий символ української культури

Вишивку дерева життя, його орнаменти та малюнки можна зустріти на багатьох предметах етнічної культури українців. Наш народ розгледів у цьому справжній символ нашої культури, який є культурною складовою й по сьогоднішній час.

Для українців дерево життя демонструє реалії людського буття, поєднуючи в собі світобудову, родову спільноту, є символом людини, як своєрідного поля бою між добром та злом. Цей важливий елемент української культури являє собою найвищий рівень мудрості та зв’язок світів, неба та землі, взаємодію людей та Богів.

Дерево життя є справжньою віссю Всесвіту!


Коментарів немає

Додати коментар

Добавляти коментарі можна буде після авторизації